Kunstgras

De opmars van kunstgras in tuinen

De laatste zien we het steeds vaker: er worden meer en meer gazonnetjes van kunstgras aangelegd. Kunstgras is wat dat betreft bezig aan een opmars in vele facetten van de samenleving. Bij sportclubs (met name voetbalverenigingen) is dat ook al een tijdje zo. Moesten aldaar voorheen vaak trainingen en wedstrijden worden afgelast vanwege de slechte staat van het natuurgrasveld; bij kunstgrasvelden kan alles gewoon doorgaan. Ook in tuinen van woningen en bedrijfspanden tref je steeds vaker kunstgras aan. De populariteit van kunstgras gaat uiteraard ten koste van natuurlijk gras. Dit kunnen we jammer vinden, maar als je zelf verantwoordelijkheid draagt over de staat van je tuin, dan is het logisch kunstgras te prefereren boven ‘echt’ gras. Lees hieronder wat precies de voordelen zijn van dit door de mens nagemaakte gras.

Kunstgras

Voordelen kunstgras boven natuurlijk gras

Ten opzichte van natuurlijk gras biedt kunstgras de volgende voordelen:

• Een mat van kunstgras hoef je nooit te maaien.

• Kunstgras hoeft nooit gesproeid te worden. 

• Onkruid komt bij kunstgras bijna niet voor, zeker niet als je drukverdeeldoeken onder je mat legt. Hooguit kan enig onkruid langs de randen van het gazon groeien.

• Kunstgras oogt het hele jaar door mooi groen (want het is bestand tegen alle weersinvloeden die we in Nederland kennen), terwijl natuurgras bij droogte gelig wordt en ook in de winter z’n diepgroene kleur verliest. 

• Op kunstgras kun je bijvoorbeeld tuinsets, speeltoestellen of zelfs een zwembadje kwijt, zonder dat het gazon beschadigt.

• Kinderen kunnen uitstekend op een kunstgrasmat spelen zonder vies te worden. Dit geldt ook voor je eventuele huisdieren.

Kunstgras

• Kunstgras heeft een lange levensduur. Afhankelijk van de soort die je kiest kan dit variëren tussen de pakweg 10 en 25 jaar.

• Door de levensduur is kunstgras een milieuvriendelijk product. Ook kan regenwater gewoon door kunstgras heen de grond in stromen.