Kun je een taxus verplaatsen?

Wil jij een taxus verplaatsen die in jouw tuin staat? Dan wil je natuurlijk eerst zeker weten of dit een optie is en zo ja, hoe je dit dan aan zou moeten pakken. Natuurlijk kun je iedere plant opgraven en ergens anders weer in de grond zetten, maar dat betekent niet dat ze daarna ook blijven leven. Dus wil je weten: kun je daadwerkelijk een taxus verplaatsen of is dit onbegonnen werk? Want als ze toch meteen doodgaan na het verplaatsen, dan kun je ze net zo goed direct omzagen en nieuwe kopen. Dat zou zonde zijn van al je tijd en werk.

taxus verplaatsen

Een taxushaag is prachtig om in je tuin te hebben, het biedt privacy en het zorgt ervoor dat je het hele jaar iets groens in de tuin hebt staan. Maar soms staat de haag niet op een goede plek en dan wil je misschien de taxus verplaatsen. Je wilt misschien de indeling van je tuin helemaal veranderen of je wilt een schuurtje plaatsen op de plek waar nu je heg staat. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de haag helemaal weg te halen, maar de kans is groot dat je nu op een andere plaats een heg wilt hebben. De taxus verplaatsen is dan een betere oplossing. Zo hoef je geen nieuwe planten te kopen en dat scheelt weer geld. Bovendien is het natuurlijk zonde om haagplanten weg te gooien die je nog prima weer kunt gebruiken. De vraag is dan dus wel of deze een verplaatsing overleven. Niet voor alle planten is het een optie, maar in dit geval is het wel een mogelijkheid. Je kunt zeker een taxus verplaatsen, maar je moet het dan wel op de juiste manier aanpakken. Doe je dit niet, dan zal hij het nog niet overleven.

Een paar tips

Op taxusbestellen.nl vind je een overzicht van alle punten waar je op moet letten. Hier geven we je een kleine samenvatting van dingen waar je op moet letten als je een taxus verplaatsen wilt:

  • steek de planten ruim uit
  • begin op tijd
  • kies de juiste tijd van het jaar

Uit deze drie punten blijkt al wel dat het niet een klusje is dat je op stel en sprong moet willen doen, het vergt de nodige voorbereiding. Zo is het van belang dat je de klus uitvoert in de juiste tijd van het jaar. Lente en zomer zijn absoluut geen goed idee, wil je een taxus verplaatsen dan doe je dit het beste in de herfst, vanaf half oktober. Dit heeft te maken met de groeicyclus van de plant. Als het kan, kun je het beste al een jaar van tevoren beginnen met de voorbereiding. Je steekt de planten dan al uit, zonder dat je ze verplaatst. Op die manier gaan ze een compacte kluit vormen, waardoor ze sterker worden en beter aanslaan na de verplaatsing. Let er daarbij op de je ruim uitsteekt! Het wortelstelsel rijkt vaak veel verder dan je denkt. Steek je te krap uit, dan beschadig je de wortels teveel. Meer weten over een taxus verplaatsen? Kijk dan eens op taxusbestellen.nl!