led-armatuur

Hoe werkt LED-verlichting?

Dit artikel gaat over de werking van LED-verlichting en wat je met LEDs zoal kunt doen. Maar eerst wat is een LED.

Wat is een LED

LED staat voor light emitting diode. De LED is een klein elektronisch component, dat stroom in een richting doorlaat en daarbij licht uitstraalt, dat diverse kleuren kan hebben. Vroeger was dat licht niet sterk. Inmiddels is de lichtopbrengst behoorlijk verbeterd en is het aantal toepassingen toegenomen. Je ziet op steeds meer plaatsen de gloeilamp vervangen worden door een LED-lamp. Een LED gaat lang mee en verbruikt weinig energie. Een lamp bestaat normaliter uit een aantal LEDs. Daarom is naast het lage energieverbruik een voordeel dat als een LED kapotgaat, er nog steeds licht wordt gegenereerd door andere.

led-armatuur

LED-lamp

Zoals gezegd, vanwege diens eigenschappen neemt de LED-lamp steeds meer de plaats in van de gloeilamp. Ze worden ook in de vorm van gloeilampen aangeboden, met de typen fittingen die voor gloeilampen worden gebruikt. Je kunt gloeilampen dus een-op-een vervangen door LED-lampen. Maar omdat ze klein zijn, kunnen ze ook in andere vormen worden toegepast, bijvoorbeeld in een strip. Zo’n strip kan je bijvoorbeeld als een soort feestverlichting gebruiken. Een gloeilamp straalt licht uit alle kanten op, maar een LED-lamp doet dat niet. Als je een lichtbundel wilt concentreren, dan is dat gemakkelijker met LEDs dan met een gloeilamp. Als je het effect van een gloeilamp wilt hebben, dan zal je diverse LESs in een lamp moeten gebruiken, die allemaal in een andere richting licht uitzenden.

LED-armatuur

Zoals gezegd, kan een LED-lamp dezelfde vorm, inclusief fitting, hebben als een gloeilamp en op dezelfde manier licht uitstralen. Bestaande armaturen kunnen voor LED-lampen worden gebruikt. Er moet er echter wel voor worden gezorgd dat, alhoewel ze niet veel warmte afgeven, LEDs die warmte wel kwijt kunnen. Ze zijn gevoelig daarvoor. Een LED-armatuur kan er ook heel anders gaan uitzien. Bijvoorbeeld in de vorm van een paneel en zelfs als een beeldscherm. Voor armaturen voor LED-lampen zijn de mogelijkheden groter dan voor gloeilampen.