Jaren 30 woning

Een jaren 30 woning is misschien iets ouder, maar helemaal in! Het mooie, unieke, oud uitziende woning. Met glas-in-lood raampjes, rode dakpannen, plafond ornamenten en een erkertje voor het huis. Dat zijn allemaal kenmerken van een jaren 30 woning, maar er zijn er nog meer!

Kenmerken 

Een jaren 30 woning kenmerkt zich door zijn karakter, sfeer en degelijke stijl. De jaren ’30 bouwstijl wordt ook wel Amsterdamse School genoemd. Bij deze bouwstijl ligt de nadruk op horizontale lijnen. Kenmerken van een jaren 30 woning zijn onder meer de bijzondere vormgeving van kozijnen, brede dakoverstekken, gedetailleerd gevelmetselwerk, een entree met luifel, omlopende dakgootconstructies, hoge plafonds, paneeldeuren en glas-in-lood ramen. Daarnaast hangt er ook een bepaalde sfeer in een jaren 30 woning.

Sfeer

In de 17e eeuw was het bezit van een huis in de grachtengordel een statussymbool voor de geslaagde burger, nu geldt dat voor een jaren 30 woning. Welvarende burgers uit de hogere middenklasse die buiten de stad wilden wonen was dan ook de doelgroep voor deze wijken. Ze doen denken aan de ‘goeie ouwe tijd’ en juist dat nostalgische maakt de woningen zo populair. Erkers, de ornamenten van de plafond, de ronde vorm van de voordeur. Allemaal kenmerken die deze woningen zo sfeervol maken. Ook geven authentieke details cachet aan een woning, zoals de twintig centimeter hoge plinten.

Uiteraard zijn die hoge plafonds, paneeldeuren en ramen met glas-in-lood prachtig. Maar naast dat jaren 30 woningen prachtig zijn, zijn ze ook degelijk. Jaren 30 woningen zijn gebouwd in een tijd dat kwaliteit belangrijker was dan kwantiteit. Voor de oorlog gebruikte men kwalitatief sterke materialen in de bouw. De kozijnen werden bijvoorbeeld van de vettige houtsoort Amerikaans grenen gemaakt. Als het houtwerk goed is onderhouden staat er een prachtige, geconstrueerde woning. Dat soort huizen komt niet vaak voor en deze schaarste zorgt voor de enorme belangstelling. Wil je een eengezinswoning bouwen in een jaren 30 woning? Dat kan!