Kunnen katten ratten bestrijden in Tilburg?

ZIjn katten effectief in het ratten bestrijden in Tilburg? In principe kunnen katten ratten overmeesteren en doden. Maar in werkelijk zullen katten die niet vaak doen. Lees verder waarom katten verrassend slecht zijn het bestrijden van ratten.

Als je opgroeide met het kijken naar Tom en Jerry, denk je waarschijnlijk dat alle katten muizen en ratten achtervolgen. Het houden van huiskatten en zelfs het toestaan ​​van zwerfkatten rond jouw huis, is een al lang bestaande traditionele poging tot ratten controle. Het is tenslotte een bekend feit dat katten ratten natuurlijk roofdier zijn, toch?

Nee, katten helpen niet om ratten te bestrijden in Tilburg

Onderzoek toont aan dat deze zogenaamd eenvoudige oplossing niet betrouwbaar is. Gedomesticeerde katten noch wilde katten houden ervan om op ratten te jagen.  De studie volgde een groep wilde katten en stadsratten, die beide onvoorspelbaar gedrag vertoonden. De ratten waren beslist agressiever dan verwacht, en de prestaties van de katten als jagers waren onder weldigend. De studie liep zeventig dagen – ruim twee maanden dus. In die lange periode had de groep katten slechts twee ratten gepakt. Oh ja, er waren maar liefst 150 doelwitten.

Een andere studie bevestigt deze bevindingen. In de loop van 80 dagen slaagden stedelijke wilde katten slechts drie keer om een rat te vangen. De katten leken simpelweg de voorkeur te geven aan minder moeilijke prooien. Met andere woorden, de katten zijn luie jagers en ratten gewoonweg te snel. Katten zijn dus geen goede oplossing om rattenplagen te voorkomen.

Professionele hulp helpt wel

Als katten niet de oplossing zijn voor ratten controle, wat dan wel? Neem contact op met de experts van Tilburg op het gebied van ratten- en ongediertebestrijding: Freek van Gestel. Gekwalificeerde inspecteurs identificeren potentiële toegangspunten – zoals kruipruimtes, zolders, daken en garages – en adviseren over preventieve maatregelen.