Mag ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Heb je thuis een kachel die in de winter intensief gebruikt wordt? Dan doe je er goed aan jouw schoorsteen minimaal één keer per jaar te vegen. Op deze manier wordt creosoot en andere aanslag uit de binnenkant van jouw rookkanaal verwijderd. Het voordeel hiervan is dat je op een veilige manier kunt stoken. Zo is de kans op een schoorsteenbrand bijvoorbeeld aanzienlijk kleiner bij een schone schoorsteen. Voor het vegen van jouw schoorsteen kun je de Schoorsteenbrigade Brugge inschakelen. Maar mag je eigenlijk ook zelf je schoorsteen vegen?

Zelf jouw schoorsteen vegen is toegestaan
Het is niet verboden om zelf jouw schoorsteen te vegen. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om deze klus zelf uit te voeren. Op deze manier bespaar je immers toch weer op de kosten van een schoorsteenveger. Vaak wordt gedacht dat het vegen van een schoorsteen niet zo lastig is. In de praktijk blijkt het toch een stuk lastiger dan gedacht. Vraag jezelf daarom goed af of het verstandig is jouw schoorsteen te vegen.

Pas op, gevaar ligt op de loer
Er kleven een aantal risico’s aan het zelf vegen van jouw schoorsteen. Allereerst moet je een schoorsteen altijd van boven vegen. Dit betekent dus dat je het dak op moet. Zorg er altijd voor dat je veilig te werk gaat. Je wilt immers dat een val van het dak jou bespaard blijft. Een ander gevaar dat op de loer ligt is een schoorsteenbrand. Je weet zelf waarschijnlijk niet hoe je jouw schoorsteen precies moet vegen om hem goed schoon te maken. Hierdoor blijft er mogelijk rommel aanwezig aan de binnenkant van het rookkanaal. Het risico op een schoorsteenbrand is zodoende een stuk groter.

Je schoorsteen laten vegen door een schoorsteenveger
Wil je er zeker van zijn dat jouw schoorsteen goed schoon is na een veegbeurt? Laat het vegen dan over aan een professionele schoorsteenveger Gent. Hij weet namelijk precies hoe hij jouw woning moet vegen. Bovendien beschikt hij over allerlei hulpmiddelen om jouw rookkanaal goed schoon te maken. Je kunt er op deze manier van op aan dat je jouw kachel zonder problemen kunt gebruiken.