risicoanalyse legionella beheersplan

Risicoanalyse van een legionella beheersplan

Sommige advocaten adviseren hun ziekenhuis-, hotel- of industriële cliënten nog steeds dat een kop-in-het-zand-aanpak van de veteranenziekte en andere door water overgedragen ziekten de kosteneffectieve manier is om gerelateerde juridische risico’s te beheersen. Maar advocaten die daadwerkelijk betrokken zijn geweest bij dergelijke rechtszaken, evenals de eigenaren van gebouwen, ingenieurs en aannemers die zijn aangeklaagd, weten nu dat niets doen en pleiten voor onwetendheid kan leiden tot dure rechtszaken, emotionele stress, tijdverspilling en schadelijke pers. Erger nog, het kan leiden tot slopende ziekte en zelfs de dood.

In verschillende andere landen zijn de richtlijnen voor het verminderen van het risico op veteranenziekte uitgebreider dan in de Nederland en verplicht gesteld. In Australië en het Verenigd Koninkrijk kunnen op overtredingen die ziekte tot gevolg hebben zware straffen en zelfs gevangenisstraffen worden opgelegd.

risicoanalyse legionella beheersplan

Wat zou je moeten doen bij een risicoanalyse legionella beheersplan?

Hoewel branchegroepen, experts en overheidsfunctionarissen het niet eens zijn over alle details, zijn de meesten het eens met de volgende algemene strategie:

1. Vorm een ​​team, benoem een ​​leider en breng communicatie tot stand. In een ziekenhuis moet het team onder leiding staan ​​van de facilitair directeur en moet het team bestaan ​​uit leden van infectiebeheersing, risicomanagement, administratie en de medische staf. Het team moet regelmatig bijeenkomen om ervoor te zorgen dat het plan wordt uitgevoerd, om de doeltreffendheid ervan te beoordelen en om herzieningen te overwegen.

2. Identificeer gebouwen met een hoog risico op basis van blootstelling aan water en de gevoeligheid van de bewoners.

3. Zorg in ziekenhuizen voor patiëntbewaking, voer de laboratoriumtests uit die nodig zijn om de diagnose van de veteranenziekte te stellen, en stimuleer de verdenking ervan bij clinici.

4. Voer een milieurisicobeoordeling uit. Laat de koeltorens, het huishoudelijke watersysteem, de productieapparatuur en andere aërosolapparatuur evalueren met betrekking tot omstandigheden die de groei of overdracht van watergedragen ziekteverwekkers bevorderen.