Van grijs naar groen
Begroeide daken zijn geen nieuw fenomeen. Reeds vroeg in de oudheid werd begroeiing op daken al toegepast als isolatie tegen de kou of de hitte. In de jaren negentig vond een opleving van de begroeide daken plaats. Terecht, want een begroeid dak is een lust voor het oog in vergelijking met de grijze dakpannen.
Begroeide daken
Het meest bekende type groene dak is beplant met sedum. Deze vetplantjes zijn licht, kunnen goed tegen warmte en zijn onderhoudsarm. Een ander type is de daktuin, vaak voorzien van een weelderige beplanting. Dat vraagt meer van je dakconstructie dan een sedumdak en ze hebben beide dezelfde voordelen.
- Een begroeid dak werk als een natuurlijk aircosysteem. In de zomer verlaagt het de temperatuur in huis en ‘s winters beschermt het tegen de kou. En dat bespaart energie.
- Een begroeid dak verlengt de levensduur van de dakbedekking met zo’n 1,5 tot 2 keer mits de dakbasis goed is.
- Een begroeid dak houdt water vast en verkleint zo de kans op wateroverlast. Dat is ook de reden waarom sommige gemeenten subsidie geven op de aanleg van een groendak
- Doordat een begroeid dak insecten aantrekt draagt het bij aan de biodiversiteit van je leefomgeving.
Moet ik kiezen tussen een groen dak of een dak met zonnepanelen?
Nee, dat hoeft niet. Zonnepanelen hebben juist een hoger rendement als zij gecombineerd worden met een begroeid dak. Volgens onderzoek kan de opbrengst van zonnepanelen met circa 6 % verhoogd worden als ze op een begroeid dak worden geplaatst.
Op plat en schuin dak
Platte daken zijn zeer geschikt, maar ook op een schuin dak is een groendak van groendaktotaal mogelijk. Hiervoor zijn speciale sedummatten in de handel. Voor zowel hellende als vlakke daken zijn er ook sedumdakpannen verkrijgbaar. Dat zijn gerecyclede kunststofdakpannen met een kliksysteem.
Hoe weet ik of mijn dakconstructie geschikt is?
Kan jouw dakconstructie een begroeid dak aan? Ga te rade bij een specialist. Het Groenkeur is een kwaliteitskeurmerk voor groenprofessionals, waaronder specialisten in groene daken.
Kosten en subsidie
De kosten van de aanleg zijn afhankelijk van de grootte en de gekozen beplanting. Een aantal gemeenten geeft subsidie voor het aanleggen van een begroeid dak. Kijk op de Groene Subsidiewijzer of er ook in jouw gemeente subsidie beschikbaar is.