Welke soorten magazijnwagens zijn er en waar gebruik je ze voor?

Voor het vervoer van goederen binnen een magazijn bestaan er allerlei soorten wagens. Over welke soorten praten we dan en waar gebruik je ze voor? Op die vragen gaan we in dit artikel in. We gebruiken hier voor een magazijnwagen de volgende algemene kenmerken:

  • Is bedoeld voor het gebruik in een magazijn.
  • Staat op wielen.
  • Wordt met mensenkracht voortbewogen.
  • Is bedoeld voor het verplaatsen van goederen.

Een heftruck valt er dus niet onder, maar wel een palletwagen. Omdat gewerkt wordt met mensenkracht, inclusief het op- en afladen, zijn de goederen voor de meeste soorten magazijnwagens niet zwaar. Uitzonderingen zijn de pomp- en steekwagen.

Pomp- en steekwagen

We noemden al de palletwagen, die ook wel pompwagen wordt genoemd. Door het gebruik van hydrauliek kan je met een pompwagen pallets met tamelijk zware ladingen van de grond lichten en verplaatsen. Een steekwagen maakt gebruik van een hefboomwerking. Het heeft een kort plateau, dat je onder de lading schuift, met loodrecht daarop een buizensysteem met aan de bovenkant handvaten. Door die handvaten naar je toe te trekken, kan je een lading van de grond lichten. Die lading kan te zwaar zijn om zonder hulpmiddel op te tillen.

Andere magazijnwagens

Een dolly is een plateau zonder opbouw, met daaronder vier sturende wielen. Een dolly wordt voortbewogen door tegen het plateau of de lading te duwen. Een andere breed inzetbare magazijnwagen is de platformwagen. We praten dus over een platform op wielen. De omvang daarvan kan variëren. De wagen heeft vier wielen, waarvan de voorste twee sturen. Aan de voorkant zit een verticaal buizensysteem om de wagen voort te trekken. Soms kan je het plateau iets naar achteren laten hellen, opdat het op- en afladen wat gemakkelijker wordt. Er zijn nog een aantal andere soorten wagens met een opbouw, die ze specifieker voor een bepaalde toepassing maken.